Powered by Blogger.
RSS

Islamic Widget

Thursday, August 11, 2011

Senyuman Ramadhan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarahkatuh.....


       Alhamdhulillah, setelah lama menyepikan diri dalam dunia blog ini, akhirnya Allah izin juga untuk saya mencoretkan sesuatu dalam ruangan AKU MUSAFIR IMAN.  Sebenarnya tak ada apa yang menarik yang nak dikongsi kali ini, hanya nak memanjatkan setinggi-tinggi rasa syukur ke hadrat Allah SWT yang masih memilih diri yang kerdil ini untuk menjadi tetamuNYA di bulan Ramadhan.. Alhamdhulillah, ramadhan dah masuk fasa yang kedua, dimana fasa kerahmatan dah berlalu moga setiap masa dan setiap detik yang berlalu di bulan ramadhan ini mendapat rahmat dari Allah SWT. tinggal lagi fasa magfirah dan fasa pelepasan atau pembebasan dari api neraka..
        bagi diri yang lemah ini, Ramadhan kali ini berbeza dengan ramadhan sebelumnya, sangat2 berbeza dari tiga tahun yang lalu.. Ramadhan kali ni terasa indah.... hampir setiap hari dapat melakar senyuman. seolah-olah ramadhan kali ini sangat bermakna buat saya. Alhamdhulillah, setelah tiga tahun berada di negeri orang, dan tiga tahun itu juga saya tidak dapat menyambut ramadhan dan Aidilfitri bersama keluarga tercinta. Dan sekarang semuanya telah berubah. Dulu hanya tangisan kerinduan seorang ibu saja yang dapat didengari lewat telefon, tapi sekarang bertukar menjadi sebuah senyuman yang terukir dibibir ibu tersayang. Tiga  tahun yang lalu, hanya suara-suara anak kecil yang kedengaran setiap kali bertanya khabar di kampung. Tapi kali ini riang tawa dan gelagat si kecil mengusik jiwa. Jika tiga tahun lalu, hampir setiap ramadhan itu berbuka dengan juadah yang dibeli. Tapi ramadhan kali ini dapat merasai masakan seorang ibu dan kakak. 
          Begitu berbeza suasana ramadhan kali ini, semuanya berlaku dengan izin Allah. Semoga senyuman ramadhan kali ini dihiasi dengan peningkatan amal ibadah yang berterusan untuk meraih kejayaan di negeri akhirat sana. Allahualam.. - Aku Musafir Iman.

No comments:

Post a Comment