Powered by Blogger.
RSS

Islamic Widget

Saturday, January 26, 2013

NAK MUDA 2 KALI

Assalamualiakum warahmatullahi wabarakatuh... Alhamdhulillah, segala puji hanya milik Allah Tuhan yang mentadbir seluruh alam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Baginda Rasulullah SAW, keluarga baginda, para sahabat dan semua muslimin dan muslimat. Selayaknya kita sebagai hamba tidak putus-putus mengucapkan kalimah syukur dan memuji-muji Tuhan yang menciptakan kita.

Alhamdhulillah di ruangan ini saya ingin berceloteh sedikit berkenaan amal ibadah kita sesuai dengan tujuan kita diciptakan " Dan Aku(Allah) tidak menciptakan Jin dan Manusia melainkan untuk berubudiah kepadaKu" . Cantiknya Islam ini kerana seluruh penghidupannya dikira sebagai ibadah selagi mana apa yang dilakukan baik perbuatan mahupun perkataan semuanya adalah kerana Allah dan tidak melanggar syariat Islam.Hakikat hari ini walaupun ramai yang sedar dan tahu bahawa mati itu pasti dan bila-bila masa saja boleh berlaku tanpa kita tahu bila dan di mana, namun masih ramai juga yang mengharapkan ingin bertemu dengan usia tua. Kenapa? kerana mereka mengharapkan ibadah yang banyak pada usia tua. memikirkan bahawa usia tua adalah usia yang terbaik untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT. Malang sungguh orang yang berfikiran seperti ini. Bak kata orang Indonesia " KESIAN DELO' ".

Jika dilihat statistik jumlah manusia yang hidup pada satu-satu masa di dunia, kita akan dapati jumlah orang tua sangat sedikit berbanding orang muda. Ini kerana ramai manusia yang tak sempat tua dan waktu usia muda telah dipanggil pulang. Jadi..... jika menunggu hari tua baru nak beribadah, bertaubat dan berbuat kebaikan, kemungkinan besar ramai yang tidak akan sempat kerana lebih dahulu dipintas oleh kematian.. Sanggupkah anda tanggung risiko??

Wahai adik-adik dan remaja sekalian!! waktu muda inilah saat yang paling baik untuk mendekati Allah SWT. Waktu muda ini jugalah kita dapat melaksanakan ibadah dengan penuh sempurna dan bertenaga kerana waktu ini fizikal, fikiran, emosi dan jiwa masih bersemangat dan kuat. So.. kenapa masih lagi ingin menunggu usia tua baru nak beramal?? Adakah kerana kamu memikirkan usia muda hanya sekali? dan perlu manfaatkannya dengan perkara-perkara yang menyeronokkan? ish... ish.. ish.. jauhnya fikiran kalian tersasar..Dengar ni..!!! pasang telinga dan pasang mata serta hati, USIA MUDA ADA DUA KALI!!! muda di dunia dan muda di akhirat.. tak percaya?? Sabda Rasulullah SAW " Ahli syurga memasuki syurga itu dalam keadaan kulit licin, tidak bermisai dan berjanggut, bercelak serta sebaya umur dalam lingkungan 30 atau 33 tahun" [HR al-Tirmizi]. Saya simpulkan bagi mereka yang mengatakan masa muda hanya sekali atau masa muda ini perlu "ENJOY" mereka ini tidak mahu jadi ahli syurga.

Sekali lagi nak menyeru kepada mereka-mereka yang merasa diri masih muda. Masa muda inilah yang dikatakan "prime time" yang sangat sesuai untuk beribadah kepada Allah Azza wa jalla. Masa muda yang sangat tinggi nilainya ini sewajarnya difokuskan kepada Allah dengan berbakti kepadaNya. Seorang hamba yang memburu kecintaan Allah akan memberikan usia mudanya bukan usia tuanya. Masa muda ini jugalah yang sering ditekankan oleh Rasulullah kerana salah seorang VIP yang mendapat naungan Arasy ialah pemuda yang takut akan Allah. dan umur masa muda ini juga yang akan dipersoalkan di akhirat kelak. Saya nak tinggalkan kepada pembaca satu pesan dari Ibn Umar " Jika kamu berada pada waktu petang, jangan menunggu waktu pagi. Jika kamu berada pada waktu pagi, jangan menunggu waktu petang." fikir-fikirkanlah. - kembali kepada fitrah kehambaan.

No comments:

Post a Comment